Om Kongens Lyngby
Kongens Lyngby (kortform: Kgs. Lyngby) er hovedbyen i Lyngby-Taarbæk Kommune ca. 10 km nord for København. Bydel har ca. 11.500 indbyggere. De øvrige bydele i Lyngby-Taarbæk Kommune er Virum, Brede, Lundtofte, Ørholm, Sorgenfri, Taarbæk, etc.
Ejerforeningen er en del af Lyngby Søpark, der ligger syd for Lyngby Sø.
Områdekort
Med kortet ovenfor kan området ses i fugleperspektiv. Brug musen eller navigationspilene (øverst til venstre) til at panorere til venstre, højre, op og ned for at se områder uden for skærmen. Brug skyderen til at zoome ind og ud, eller brug tasterne + og -.
Vælg mellem kort- eller satellit-visning ved brug af knappen øverst til højre på kortet.
Områdets historie
Fæstningskanalen, der går langs den østlige side af Lyngby Søpark, fortsætter ned til den nordlige ende af centrum i Lyngby. Baggrunden for fæstningskanalen var et ønske om at styrke forsvaret af København, og i perioden 1885 til 1894 blev fæstningskanalen opført, der havde til formål at skabe en oversvømmelse fra Lyngby sø til Øresund for at hindre fri passage mod København fra Nord. Vandet til oversvømmelsen skulle komme fra Furesøen, Lyngby sø og Bagsværd sø og ville i løbet af 3-8 dage føre 11. mio m3 vand frem til et sammenhængende bælte af oversvømmelsesbassiner.
Hvor Lyngby Søpark i dag ligger, blev der i 1905 opført Københavns Gardinfabrik, der var ejet af det engelske firma Hood, Morton & Co., og det er baggrunden for vejens nuværende navn. Fabrikken skiftede med tiden ejere, og blev udbygget flere gange, men i 1969 ophørte produktionen, og Lyngby Tekniske Skole lejede først bygningerne, som de sidenhen overtog.
Lyngby Tekniske Skole anmodede i 2003 kommunen om en tilkendegivelse om området kunne omdannes til boligformål, hvilket kommunen var positivt stemt for. I juni 2005 præsenterede Sjælsø Gruppen fire forskellige koncepter til en bebyggelsesplan for området, og i august 2005 godkendte kommunen byggeriet. Skolen blev nedrevet i løbet af 2008, og byggeriet af Lyngby Søpark begyndte i 2009.